Misssaigon 2013

SM i Wordfeud, Hallsberg 2013

Jag tror att det började någon gång under våren eller sommaren då förslaget dök upp att vi som spelade seriespel borde träffas och spela wordfeud live. Jag tyckte det lät jättespännande och fick med mig ”Paanga” på tåget. Helgen reserverades i god tid av oss för detta ändamål, det var i Hallsberg det skulle ske. Nils verkade i ärlighetens namn inte överentusiastisk till att tävla live från början men han opponerade sig inte. Jag tror han börjar vänja sig vid sin småtokiga fru :). Han muttrade något om att ” Vi kommer säkert komma sist och näst sist..”. Han kan vara lite negativ i sitt tankemönster i bland… Jag brydde mig inte nämnvärt över det, själva grejen var ju att få ett ansikte till spelarna och träffa dem som man tampats med i seriespelen under de senaste åren! Jag hade bekantat mig med ett par av dessa spelare och chattat typ lika mycket som jag hade spelat med vissa, skaffat mig en ”PT” etc. Såg fram emot detta event lika mycket som någon av våra äventyrliga utlandsresor.

Första helgen i Oktober närmade sig och det var dags. Jag var laddad men samtidigt började verkligheten hinna ikapp. Hur skulle det gå? Vad hade jag där att göra? Och skulle min stackars lilla hjärna verkligen orka med 9 matcher på två dagar?!?Många av ”de tunga lirarna” var anmälda och jag saknade också några av mina mer mänskliga wordfeudkompisar.

En domare var inkallad för att hjälpa oss med att lotta matcherna och att sammanställa resultaten, en äldre man vid namn Bengt. Matcherna skulle spelas på tid med schackklocka och max 30 minuters speltid per spelare. Jag hade övat ett fåtal matcher (typ 2) med klocka och bedömt att tidsbegränsningen troligtvis inte skulle vara något problem för mig. Jag har inga problem att tänka ut ord att lägga, därmed ej sagt att det är de bästa orden vare sig poängmässigt eller taktiskt.

Fredagen kom då det var dags för oss att styra färden mot Hallsberg. ”Lothom”hade lovat att vi skulle få bo hos dem, människor som vi aldrig hade träffat. Fast det kändes som om vi redan kände henne och ”kulturist” på sätt och vis… Underbara människor! ❤ Vi anlände till det deras hem vid 19-tiden, installerade oss och bjöds med tillsammans med ”Zapphod” på en utsökt god och trevlig middag. Efter mat, prat & whiskyprovning var det vid midnatt dags att krypa till kojs.

Lördagen var Dagen D då vi samlades på biblioteket i centrala Hallsberg, 17 förväntansfulla människor i spridda åldrar. Vi fick varsin namnskylt med våra wordfeudnick samt ”riktiga”namn. Vi startade med en presentationsrunda. Sedan lottades matcherna enligt Monradsystemet. Jag lottades i första omgången mot den enda spelaren som inte dök upp, varför jag inledde med att stå över. Kunde vid borden skåda kraftigt koncentrerade män och kvinnor djupt försjunkna i sina mobiler/surfplattor. Efter omgång 1 gick vi ner till fikarummet där det fanns fika till självkostnadspris. Omgång 2 lottades vi mot nya spelare, de som vunnit mötte andra vinnare och vice versa. Resultaten visades på en tavla. Dag 1 innefattades av 6 matcher. Jag var snart nere i den nedre halvan av startfältet. Några av de jag mötte kändes överlägset bättre än undertecknad medan andra bjöd på jämnare och mer humant motstånd.

Det var riktigt fascinerande att beskåda aktiviteten och intensiteten under pågående spel. Några antecknade som små blå, några var blixtsnabba och bara såå bra. ”Paanga” lyckades till bådas vår förvåning vinna mot två av de som vunnit t-shirten svenska serien, det tycker i alla fall jag var imponerande. Han är faktiskt ganska smart, min käre make. Har troligtvis ett bättre/mer ”udda” ordförråd än undertecknad även om jag övar betydligt mer. Vi har båda pendlat mellan de lägre divisionerna i wordfeud.se och aldrig nått högre än division 5. Själv hade jag det kämpigare i mina matcher, min enda spelvinst var en knapp tvåpoängsseger mot en man som en gång i tiden vunnit Tiltkarl’s ”Wordfeud Cup”. Den matchen kunde verkligen ha gått hur som helst… Hjärntröttheten kan ha inverkat negativt på mitt spel men jag vill inte skylla på den heller. Jag tänker inte så bra när jag blir trött och stressad, ipso facto. Det var enorm skillnad mellan att öva på hemmaplan med ”Paanga” och schackklocka och att tävla i skarpt läge. Jag fick inte den manuella avprickningen att stämma heller. Nästa år struntar jag nog helt i den… Efter första dagens spel var värsta grymma tjejen ”Nelle82” i ledning och ännu obesegrad.

Efter matcherna hade vi ett möte då Svenska Wordfeudförbundet bildades och en styrelse utsågs med Tomas Hagenfors (bueno1) som ordförande. Vi beslutade bl a att ett SM skall arrangeras årligen, 2014 troligtvis i Jönköping. Kul!

Vi hade bokat bord och förbeställt mat på restaurang ”Vid Spåret” intill järnvägsstationen för att fortsätta socialisera där på kvällen. Där avnjöt vi en god middag tillsammans (de som ville). Det var inte bara jag som var trött efter hårt dagsverke så vi bröt upp relativt tidigt. Jag sov inte så bra, vaknade mitt i natten med något i tankarna. En rullning? Minns inte vad som störde. Hade svårt att somna om…

Det var under söndagen som medaljerna skulle fördelas. Fina hederssamma priser väntade framför allt de tre som hamnade på pallen. Spelaren med de kallaste nerverna och skarpaste hjärnan var unge ”GLXKBLT”, otroligt imponerande! Han lyckades få min ”Paanga” att framstå som en nybörjare. Med en ”spread” på närmare +1000 visade han med övertygelse var skåpet ska stå och suddade ut allas eventuella tvivel. Inget fuskprogram användes utav någon under vårt SM, det är jag helt säker på! ”GLXKBLT” är bara 16 år och spelar som en… jag vet inte vad! Det var de tre yngsta deltagarna som lade beslag på medaljerna. Duktiga ”Nelle82” och ”McApair” lyckades knipa de övriga 2 ädla medaljerna. Väldigt bra prestation av dem också samt av de som hamnade lite längre ner i resultatlistan. Att påtala inför gemene man att jag kom på 17:e plats i SM tycker jag känns lite onödigt då en naturlig följdfråga skulle kunna vara hur många som kom till start?… 😉 The bottom is nådd. Nöjd var jag på intet sätt men fick försöka att glädjas åt Paangas hedrande niondeplats i stället. Han vann 5 av 9 matcher. Hur som helst så var det väldigt kul att ha varit med. Vet inte vad som kan stoppa mig från att komma till Jönköping nästa höst. Som deltagare eller åskådare återstår att se. Målsättningen som eventuell deltagare måste vara att inte komma sist igen… Sedan måste jag öva betydligt mer på tidsspel och kommer självfallet att fortsätta roa mig gladeligt med mitt älskade wordfeud så mycket jag vill och orkar.Tack till de underbara 16 som gjorde SM tillsammans med mig! Det var verkligen jättetrevligt att träffas IRL. Så många smarta ordnördar under ett och samma tak… Awesome! Wordfeud förenar oss.

Maria Stenlund alias ”misssaigon”

Annons