Misssaigon 2015

SM i Wordfeud 2015

Någon gång under sommaren diskuterade jag och min make (framför allt jag) att vi borde anmäla oss till årets event: SM i Wordfeud. Sagt och gjort, vi skickade in vår anmälan, betalade avgiften och bokade hotellrum. I  år kolliderade inte datumet med någon födelsedag, resa eller mässa, tur! Jag hade sett fram emot evenemanget sedan länge, Mölndal var årets spelplats. Jag bodde faktiskt just i Mölndal under mina tidiga levnadsår. Det skulle bli så kul och spännande. Mest såg jag dock fram emot att åter få träffa många av mina bästa Wordfeudvänner!

I starfältet fanns många intressanta namn; flera av ”veteranerna” men också flera debutanter, jättekul!  Debutanterna var förvisso inga nybörjare utan mest seriespelare, folk från trakten eller rutinerade scrabblare. En av de senast anmälda hade aldrig spelat böjt tidigare och hade inte ens någon smartphone (!), kände mig dock inte det minsta orolig för att personen ifråga skulle floppa. Att inte underskatta scrabblarna lärde jag mig från 2014. Deras erfarenhet,  ordkunskap och förmåga att ”läsa spelet” är riktigt imponerande. Flera av mina idoler/spelföredömen kommer just från Scrabblevärlden. Fuskfria, smarta, taktiska… Respekt!
Vi var 40 anmälda till årets SM, jämnt och bra. Jag insåg att det skulle bli svårare än någonsin att slå sig in topp 20. På grund av det tunga startfältet i kombination med min illa tajmade ”formsvacka” beslöt jag mig för att släppa alla prestationskrav. Jag åkte ”bara” dit för att ha kul och få glädjen att göra det jag brinner för under en hel helg, jag hoppades dock att det skulle gå liiite bättre än två år tidigare. Det kunde ju i alla fall inte gå sämre…

Årets spelarena var Scandic Hotel, centralt beläget i Mölndal. En av deras större konferenslokaler var bokad, en utmärkt lokal.
Lördag morgon samlades de 40 tävlande i spellokalen för regelgenomgång och spel. Även detta år lottades matcherna utifrån Monradsystemet. Jag var iklädd min svarta Ordnörd-tröja dagen till ära.
Inför omgång 1 placerades våra namn i bokstavsordning i en lista med nummer 1-40 framför. Spelare nr 1 lottades mot spelare 21, nr 2 mot 22 etc.
Så kom det sig att herr och fru Stenlund fick möta herr och fru Eriksson i rond 1. Tord och Nils skulle mötas liksom Rose-Marie och jag. I år slapp jag i alla fall att möta Bo Langtorp initialt. Tyvärr lyckades jag inte överlista ”ljushuvudet” -stearin- heller även om det var nära = förlust i rond 1. Har sagt det förut och jag upprepar: Scrabblarna är vassa!

I nästa rond möttes spelare som vunnit sin första match andra vinnare, och förlorarna möttes på motsvarande sätt. Det är så Monradsystemet är uppbyggt. Det innebar i praktiken att man fick (eller borde få) lättare motstånd i nästa rond som förlorare. Min Nils håller nog inte med, han lottades mot en annan Nils ”GLXKBLT” i rond 2. Tur i lottningen eller otur kan diskuteras, men så var det.
Efter 2 spelade ronder var det lunchpaus på drygt 1 timme. Flera av oss traskade i lämmeltåg in till centrum för att leta upp ett lämpligt matställe. Själv hamnade jag inne på en utmärkt kinakrog där jag avnjöt ”tre små rätter”.

Spelandet fortgick under eftermiddagen, 6 ronder sammanlagt. Intygar att det var lite jobbigt också, inte bara roligt. Wordfeud är dock mer mentalt ansträngande än fysiskt. Duktige ”Tutaren” aka David Åhman var i ledning efter första dagens spel, inte helt överraskande. Efter honom fanns det ett antal spelare som hotade, 39 faktiskt less or more.

Efter att ha avslutat rond 6 hade vi fri tid fram till kvällens sittning nere i hotellets restaurang där en buffé var beställd för de som ville äta/socialisera. Själv valde jag att vila och duscha under pausen.
De flesta av deltagarna i vår storfamilj ville vara med på kvällsaktiviteten. En härlig kvällsbuffé stod dukad vid borden. Vi intog mat och dryck och umgicks vid borden, det var en trevlig kväll. Det var nog inte bara jag som var riktigt trött…
Efter måltiden hade Thomas (Madsen) förberett ett trevligt, lättsamt Quiz för att våra hjärnor inte skulle sluta arbeta helt. Vi lärde oss den absoluta nollpunkten i Celsiusgrader och mycket annat.
Jag kan ej svara för vad de andra hade för sig efter quizet, men jag kände att min mat- och sovklocka ringde för det sistnämnda och agerade därefter. Zzzzz… Zenit…. Zest… Zombie… Zambier… Zulu….

Dag 2.
Ingen sovmorgon. Hotellfrukost. Kl 9.00 samlades vi i spellokalen för att spela de återstående 3 ronderna. Efter att de spelats klart var resultatlistan också klar. Årets svenske mästare var suveränen Mikael Ström, Scrabblare. På andra plats hamnade Björn Ericsson, också erkänt duktig scrabblare och på tredje plats slutade begåvade Nils Lundström, Wordfeudare och scrabblare i kombination. Nästa år ska jag också titulera mig ”scrabblare” 😉 Skämt åsido, jag slutade i år på en modest 33:aplats. Hade drömmar om att hamna på övre halvan av startfältet och någorlunda realistiska förhoppningar om att vara bland de 30 främsta men tycker ändå att jag presterade hyggligt utifrån rådande omständigheter.
Min man ”Paanga” hamnade på en helt godkänd 26:eplats men han hade också otur i lottningen som fick möta otäcka GLXKBLT, Nelle82, kulturist m fl…

Några andra spelare som jag särskilt vill lyfta fram är fyran Turid Petersson (scrabblare), femman Leopoldisen1 (SM-debutant) och sexan Tutaren som verkar abonnera på sjätteplatser på SM.  Även scrabblarna Nils Berner, Malin Ståhlner och Henrik Johansson placerade sig bland de tio främsta och förtjänar ett positivt omnämnande liksom Alexandra Svanteson på plats 17, som debutant i Wordfeudsammanhang.

Som alltid var det ett mycket lyckat arrangemang med god stämning och duktiga Bengt och Karin ”karinanersa” i sekretariatet.
Efter prisutdelningen följde förbundets tredje årsmöte. På det beslutades bland annat att spelplatsen för nästa års SM hösten 2016 blir Stockholm dit ni alla hälsas varmt välkomna. En kommitté utsågs att planera för nästa SM med rutinerade Annica Hallberg som sammankallande, det känns tryggt.
Misssaigon lovar att ladda om inför detta med mera träning mot de tuffaste och andra, men först Ordfejden i Hallsberg februari/mars nästa år.

/Signerat Maria Stenlund

Annons